Rondje Italië

grapes

De afgelopen wijnweek stond in het teken van Italië. Min of meer per toeval waren dat drie verschillende rode uit evenveel compleet verschillende regio’s. Twee kanjers, eentje viel best tegen.

1. Nero d’ Avola Primoquarto 2005 (Aziende Vinicole Miceli)
En meteen een goede tip voor als je uiteten gaat en dan bedoel ik niet alleen deze wijn. Neem nou eens een keer niet de huiswijn, of de ‘wijn van de maand’. Vraag naar de wijnkaart, laat je adviseren of laat je enthousiasmeren door de fraaie begeleidende teksten (if any). Kost enkele euro’s meer, maar je hebt er vaak veel meer wijn voor.
Zo ‘ontdekten’ wij deze topper bij ons favoriete Italiaanse restaurant: “Sicilië is een van de spannendste wijngebieden van Italië. De Nero d’Avola is er de klassieke druif voor rode wijnen en wordt door Miceli verwerkt tot een intense, sappige wijn die geurt naar bramen en zwarte kersen, met een vleugje peper en cacao; de smaak is stevig en temperamentvol, met een lange afdronk.” Klopt.

2. Masi Campofiorin 2004
Een prachtige wijn uit de omgeving van Verona. Van de makers van de absolute topwijn Amarone. De Campofiorin wordt gemaakt volgens de appassimento-techniek; gebruik van semi-gedroogde druiven en zogenaamde dubbele fermentatie daarvan. Vraag me niet hoe ze dat precies doen, maar het resultaat is ernaar; wat een klasse, wat een mooie, ronde, volle smaak. Blijvertje. (14,- euro bij Gall & Gall)

3. Santa Cristina Antinori 2006
Gezien de prachtige ervaringen die ik had met wijnen van Antinori, besloot ik deze supermarktvariant te proberen. Nou, dat viel een beetje tegen. Vlak, weinig uitgesproken van smaak. Zonde van de 6,50 euro die ik er bij AH voor had betaald, daar is voor dat geld wel wat spannenders voor te vinden. (Hoewel hij na drie dagen met de Vacuvin erop ineens al beter begon te smaken…)

drie

Volgende keer: Rondje Argentinië (Malbec). Met dank aan mijn fijne collega’s bij Being.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s