Insiderstip: champagne Delamotte

Wat ons vak met mousserende witte wijn te maken heeft? Alles en niets tegelijk. Maar toeval bestaat niet. Want als je met Kerst een fles champagne krijgt waar je nooit eerder van had gehoord en er nog geen week later een stuk over leest in je favoriete magazine, dan is er toch wel wat aan de hand.

De fijne bubbels in kwestie komen van de firma Delamotte, een Frans wijnhuis gesticht in 1760. En met fijn bedoel ik fijn, want hoe fijner de belletjes des te fijner de champagne. Zegt men. De belletjes zijn kennelijk de braille voor de champagnekenner, de morsetekens voor de ware bubbelfetisjist.

Goed.

Aanleiding tot het verhaal is een artikel in Hollands Diep van de Amerikaanse schrijver Jay McInerney – bekend van o.a. Bright Lights, Big City. Jay blijkt tevens wijnkenner en wijdt zijn stuk aan de ‘Maserati onder de champagnes’: Salon. Wel eens van gehoord? Ik ook niet. Flessen Salon, goed voor zo’n 200 eu ’t stuk, worden alleen in topjaren gebotteld; het huidige is 1996. Maar, en nu komt het, ook in andere jaren wordt van dezelfde druiven(soorten) champagne gemaakt. En dat is, je raadt het al, het zusterbedrijf Delamotte! (Beide zijn eigendom van Laurent-Perrier.)

Plichtsmatig en traditiegetrouw op Oudejaarsavond de fles Brut ontkurkt, maar niet om 0.00 uur. Dat duurde me te lang. En terecht, bleek. Heerlijke drank; droog, kort, citrusvruchten, lichtzurig. En de volgende dag smaakte het restant zelfs nog beter! Kwestie van minder vet tafelen, gok ik.

Wat ons vak ook weer met mousserende witte wijn te maken heeft? Bij nader inzien alles. Want communicatie (via een magazine), marketing (gecreërde schaarste als verkoopargument) en reclame (als dit het niet is, wat dan) komen als vanzelf langszij.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s