Voorbereiding is het halve werk

Met een reis naar Bordeaux in het vooruitzicht is het zaak je goed voor te bereiden. De basis is er, maar al snel merk je dat er nog verdomd veel te leren valt. Gelukkig kreeg ik – per toeval – het boek Bordeaux in handen van Robert M. Parker. Jr. a.k.a. The Wine Advocate. Een vermaarde, doch evengoed verguisde, wijnstemmingmaker wiens smaak wet is – zeker in Bordeaux. Goed.
Het boek. De informatie per belangrijk stukje Bordeaux doorlezend krijg je al snel veel meer inzicht in de classificaties, historie en druivenrassen in de diverse deelregio’s. Leerzaam, en als geheel is het lijvige boek een uitstekend naslagwerk. Voor de gevorderde wijnliefhebber, dat wel. Het gaat mij soms te ver.
Nu is het wijnreisje begin oktober vooral gericht op de betaalbare wijnen van Bordeaux. Alle verhalen van door Chinezen opgekochte topwijnen (en de châteaux), waarbij ze zich vooral laten leiden door naam en faam, kennen we nu wel. Hoewel dat nog best mee schijnt te vallen. Nee, het is te doen om de wijnen van tussen de vijf en 25 euro. Want die moeten er zijn! Meteen maar wat studiemateriaal in huis gehaald vandaag bij Chabrol in Amsterdam, aan de Overtoom. Mooie zaak. Allereerst een Château Pessan Sainte-Hilaire Bordeaux Superieure 2008 (8,95), daarnaast een Autrement Le 2009 de Lamery van Jacques Broustet. Een biodynamische(!) Bordeaux uit Aurillac van 16,51 euro die vooralsnog niet meer dan een vin de France mag zijn. Ik ben benieuwd, binnenkort meer hierover. Leuk onderwerp om in te duiken, Bordeaux. En het meest grappige is dat ik de bekendste naam van de wijnwereld nu pas echt ga leren ontdekken en hopelijk kennen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s