Wijnbeleving tussen de koeien

Boer zoekt wijn (27 augustus 2011)

Smullen van eerste klas vlees tussen de koeien. Dat vond ik eerst een moeilijk gegeven. Maar behoorlijk hypocriet. Want wie wil genieten van een goed stuk vlees weet wat daarvoor nodig is. Op de boerderij van Gerard en Alice de Koning in Berkel en Rodenrijs verzorgen ze hun dieren met de grootst mogelijke aandacht en liefde. Liefde voor zowel het beest, om het een goed en gezond leven te bezorgen, en uiteindelijk voor een eerlijk stuk vlees van topkwaliteit. Dat kan en dat voelde goed gisteren. Met  Spaanse wijnen erbij werd het een smaakmakende avond.
Boer zoekt wijn was een evenement waarbij beleving centraal stond, precies zoals dat zou moeten. De veehouders waren erbij voor een rondleiding, voor tekst en uitleg. Leerzaam. Alle vragen beantwoordden ze met hetzelfde enthousiasme. Daarna, aan tafel. Het vlees kwam in vele soorten en varianten, zo puur mogelijk bereid. Steak tartare, ossenstaartsoep, stoofvlees, biefstuk, entrecôte. Met passende wijnen uit Spanje kwam alles nog beter tot zijn recht. Mousserend, wit, rood, sherry. Olorosso bij de soep, een verrassende combinatie. Ik was vooral gecharmeerd van de Pago de los Capellanes 2009, een Ribera del Duero met cojones – ondanks zijn jeugdigheid.
De weergoden herinnerden ons eraan dat een koeienstal een open constructie is; hagelstenen zo groot als knikkers rolden over tafel. Toen even later de koeien achterin de stallen een plek zochten om de nacht door te brengen, keerde de rust terug. Ik schonk mezelf nog maar eens een glas Murua Rioja Blanco 2007 in. Even wat schone frisheid om de gedenkwaardige avond mee af te sluiten. De zoektocht was voorbij. De boer had wijn gevonden en volgens mij nog lekker ook. Hij zag er rozig en gelukkig uit. Maar het was wel laat geworden, voor zijn doen. Tijd om de schuurdeuren achter ons dicht te trekken.
Veel dank aan de Wijnstudio, familie De Koning en Anfors die een fraaie selectie Spaanse wijnen neerzette (kijk op Wijndagboek voor een volledig overzicht).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s