Supermarktwijngids 2012

Supermarktwijngids 2012

Nou vooruit, nog eentje dan. Nee, geen glas wijn, een wijngids. Want het is niet alleen de tijd van de najaarsproeverijen – het is ook het seizoen van de wijnjaargidsen. Marketingtechnisch natuurlijk wel zo slim om deze nu uit te brengen. Omdat – ook dat nog – de tijd van de feestdagen weer is aangebroken. Vandaag de Supermarktwijngids 2012 van Nicolaas Klei. Die van de Omfietswijn, precies.
Ook deze gids is compact en overzichtelijk, ondanks een knappe hoeveelheid informatie. Kleur- en illustratieloos maar zeer to-the-point. Met per supermarkt een lijstje van de beste wijnen en achterin een overall ranking. Die is weer onderverdeeld in categorieën als beste biologisch, beste onder drie euro, et cetera. Maar ook ineens: beste viognierwijnen. Als enige opgehangen aan het druivenras. Op zich raar tenzij het traditie is in elke supermarktgids zo’n lijstje te isoleren. Wat zou het.
Het leuke van de Supermarktwijngids is dat er ook slechte wijnen in staan. En dat leest zo heerlijk weg: ‘Gedrochtelijk flesje. De enigszins schuimende inhoud meurt als Heugafelttegels in een malproper bordeel, en smaakt als de roze huischampagne daar.’ Mooi toch? Je zou bijna naar de winkel gaan om de fles in het echt te verafschuwen.
Wat me stoort aan elke wijngids is dat het zovéél is. Een beetje door-de-bomen-het-bosgevoel krijg ik ervan. En het gevaar schuilt erin dat je zó opgaat in het lezen van de vaak scherpe, leerzame en grappige tekstjes, dat je de wijn vergeet. Als je begrijpt wat ik bedoel. Maar als dat is waarom je zo’n gids zou kopen, dan lijkt me dat al reden genoeg. Beentjes op de bank, gids open, mooi glas wijn erbij. Wijn lezen doet wijn drinken.
Hm, dat is eigenlijk best een goed idee. Of zal ik een stuk gaan (om)fietsen?

Supermartkwijngids 2012 (15,-)
ISBN 978 90 5759 458 8
www.omfietswijn.nl

Ook verkrijgbaar als iPhone-app!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s