Wijn en muziek

All that wine and jazz, Lantarenvenster, Rotown

Toeval bestaat. Afgelopen weekend was ik zowel zaterdag als zondag bij wijnproeverijen in Rotterdam en beide keren werd er live muziek bij gemaakt. Dat gebeurt al niet vaak en dan twee dagen achter elkaar in dezelfde stad. Tjonge.
De verschillen waren echter groot, zo niet enorm. Zaterdag stond in het teken van wijn en jazz. In het modernstrakke theater Lantarenvenster op de Kop van Zuid hadden een zevental wijnaanbieders hun waar tenproefgesteld. Een Australische fluitist/saxofoonspeler en een Nederlandse drummer – of, zoals dat in de jazz zo mooi heet, slagwerker – improviseerden er op los, geïnspireerd door zelf verschillende wijnen te proeven. Een gimmick van jewelste, maar ik zag de lol er wel van in. All that wine and jazz is een leuk initiatief. Fijn stukkie muziek, bovengemiddeld goede wijn, aansprekende entourage. Voor herhaling vatbaar? Zeker, op zaterdagmiddag 15 januari 2012 staat de volgende alweer gepland, in het Bimhuis te Amsterdam. (Ook op Facebook.)

Nee, zondag was onvergelijkbaar. Daar lag een heel andere reden achter, met een compleet andere dynamiek en uitvoering. In een op zich riant appartement in de buurt van de Honingerdijk pakten zich zo’n 60 man samen in één woonkamer. Druk? Ja. Gezellig? Ook. ‘Wijn proeven voor kids’ was een particulier initiatief waarbij de opbrengst geheel ten goede komt aan de kinderen van een school in een van de vele townships in Zuid-Afrika. De wijnen, zeer toepasselijk, ook uit dat land. De nadruk lag niet op wijnproeven. Het was een weerzien van (oude) vrienden en familie. De meesten lieten zich twee prima huiswijnen schenken, een minderheid ging echt voor de proeverij. De wijnen, verzorgd door De Wijnconcurrent, mochten er zijn. Baie lekker, wou ik bijna zeggen. O, nu heb ik het al gedaan. Maar het was zo. Met als klinkende uitsmijter The Wolftrap, een geslaagde Rhône-blend van syrah, mourvèdre en viognier.

Zangeres Niki Romijn krijgt de tent stil

Hé, er was toch muziek?, vraag je je nu misschien af. Dat klopt. Even geduld nog. Nu komt het. De kakofonie van vrolijke klinkende stemmen verstomde terstond toen daar temidden van die drukte ineens zangeres Niki Romijn op tafel stond. En a capella een gevoelig lied inzette in het Zuid-Afrikaans, begeleid door een talentvol bassist. Zestig man in één keer stil. Dat is indrukwekkend kan ik je verklappen. Applaus. Zowel voor de muziek, als de warmte van het evenement en het financiële resultaat voor de kids. The – happy – end.

Voor een overzicht van alle wijnen ik die ik proefde, klik op Wijndagboek.

Advertenties

Een gedachte over “Wijn en muziek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s