Onbekende druivenrassen

Catarratto extra lucido

Vandaag in de rubriek ‘weer wat geleerd’ iets over twee minder bekende druivenrassen. Ik dronk laatst een goudgele, smaakvolle, frisfruitige witte wijn uit Italië. Van Sicilië om precies te zijn. Branciforti 2010 van het wijnhuis Firriato. Gemaakt van de exotisch klinkende druiven inzolia en catarratto. Alleen van die namen krijg je al zin in een glas. Toch?
Oorspronkelijk werd inzolia vooral geteeld in de Siciliaanse provincie Trapani om, samen met onder andere catarratto en grillo, marsala van te maken. Marsala is een versterkte wijn à la sherry uit het westen van Sicilië. Door de schimmelziekte meeldauw liep het gebruik van inzolia terug, maar in de jaren 1960-1970 nam de aanplant weer in grote aantallen toe in de provincies Agrigento en Palermo. Nu vind je de druif bijna op heel het Zuid-Italiaane eiland terug. Als de wijnmaker zijn best doet levert dat frisse wijnen op met een stevige smaak. Half gedroogd maken ze er ook wel zoete wijn van. En om het makkelijk te maken bestaat er nog een aantal synoniemen voor deze druif ook: insolia, ansonica of ansolia.
Catarratto is de meest aangeplant witte druif op Sicilië. Goed voor 40 tot 50 procent van de totale druivenopbrengst, zelfs. Na trebbiano is het het meest verspreidde witte druivenras in Italië. Meestal wordt catarratto gebruikt in blends van meerdere witte druivenrassen. En, ja hoor, zijn er geen synoniemen, dan zijn er wel weer verschillende variëteiten in omloop: catarratto comune, catarratto spargolo, catarratto serrato en catarratto extra lucido. Vertaald klinkt die laatste als: ‘extra gepolijste catarratto’. Mooi.

Firriato Branciforti inzolia/catarratto 2010
www.doosje-wijn.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s