Tips bij het kopen van wijnglazen

5 tips waar je op moet letten bij het kopen van wijnglazen
(Gastblog van Anke Vosterman)

Het zonnetje komt achter de wolken vandaan. Tijd om naar het strand te gaan, een barbeque te organiseren en om eens goed naar je wijnglazen te kijken. Zijn ze vies? Zit er kalkaanslag op? Of zitten er barsten in? Wellicht is het tijd om nieuwe wijnglazen aan te schaffen. Hieronder vijf tips waar je op kan letten bij de aanschaf van wijnglazen.

1.     Een wijnglas mag niet gekleurd zijn
Je zou het niet zeggen, maar er zijn mensen die daadwerkelijk gekleurde wijnglazen hebben. Gebruik altijd doorzichtige want de kleur van de wijn is enorm belangrijk. Het vertelt veel over de exacte druivensoorten en de ouderdom van de wijn in het glas.

2.     Dunne rand
Als je wijnglas een dunne buitenwand heeft blijft de temperatuur van de wijn beter op peil. Daarnaast liggen dunnere glazen beter op de lippen.

3.     Materiaal
Wijnglazen kunnen gemaakt worden van glas of kristal. Het verschil tussen deze twee soorten is het loodgehalte. Als het loodgehalte hoger is dan 24 procent dan spreken we van kristallen glazen, dit heeft een aantal voordelen:

  • Kristal glimt meer dan glas.
  • Kristal is helderder dan glas.
  • Kristal is een fijner materiaal, waardoor de buitenwand en rand dunner kunnen worden gemaakt.

Het grote nadeel van kristallen glazen is echter dat zij minder duurzaam zijn dan glazen van glas en dus sneller breken.

4.     Een glas per wijnsoort
De echte wijnliefhebbers gaan zo ver dat ze voor iedere wijnsoort een eigen glassoort in huis hebben. Zo heeft een bordeauxglas een minder bolvormige kelk dan een bourgogneglas, met een grotere opening, zodat de smaak van deze wijn in tact blijft. Een echte wijnliefhebber koestert de volledige beleving rond wijn, van het kiezen tot het schenken en tot het keuren van de wijn, zodat ook de details helemaal in orde zijn.

5.    
Trends
De trend van het afgelopen jaar is de stijgende populariteit van grote glazen met een grote voet. In de volksmond worden deze ook wel ‘vissenkommen’ genoemd. Waar je bij het gebruik van deze glazen rekening mee moet houden is dat je de ingeschonken hoeveelheid wijn niet aan de grootte van het glas aanpast. Schenk een mooie bodem in, dat is ruim voldoende. Over het algemeen gaat men er van uit dat een wijnglas voor slechts één derde gevuld mag worden. Als je deze regel respecteert kan je met deze grote glazen perfect de wijn walsen in het glas, zodat alle aroma’s en smaken ‘geopend’ zullen worden.

Advertenties

2 gedachtes over “Tips bij het kopen van wijnglazen

  1. Dankjewel voor dit artikel over het aanschaffen van wijnglazen. Je hebt gelijk dat een wijnglas niet gekleurd mag zijn. De kleur en helderheid beoordelen is immers een onderdeel van de analyse. Maar als je niet zo’n wijnkenner bent, zou ik me daardoor niet laten tegenhouden. Een gekleurd glas kan ook hartstikke leuke zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s