Jan-Willem van der Hek wint NK Sommeliers

Jan-Willem van der Hek won gisteren in Oss de titel ‘Beste Sommelier van Nederland’. Van der Hek werkt bij sterrestaurant de Hoefslag in Bosch en Duin en wijnimporteur Vleck Wijnen in Amsterdam. ‘Driemaal is scheepsrecht’, vertelde de winnaar. ‘Ik heb er hard voor gewerkt en dat is er dit keer uitgekomen. Nu ga ik verder trainen voor het Wereldkampioenschap in Tokio op 29 maart 2013 en het EK in Monaco in de herfst van 2013.’

De wedstrijd, gehouden in restaurant Cordial te Oss, was pittig: 34 theoretische vragen, blind proeven van wijnen en distillaten en het maken van wijn-spijscombinaties. Behalve Van der Hek haalden Jaco van Hensbergen van tweesterrenrestaurant Parkheuvel in Rotterdam en Mitchell Ligthart de finale. Tijdens die finale moesten de drie finalisten een magnumfles champagne in één keer leegschenken over achttien glazen en daarbij in ieder glas evenveel wijn serveren. Daarnaast moesten zij een fles wijn karafferen en de fouten herkennen in een fictieve wijnkaart.

Van der Hek, geroemd omdat hij op een begrijpelijke manier over wijn kan vertellen, presenteerde zich op internationaal niveau bij de drie onderdelen en stak volgens de jury met kop en schouders boven zijn tegenstrevers uit. Van Hensbergen werd tweede en de laatste podiumplek was voor Ligthart, die nu nog werkt bij Vis & Ko in Haarlem, maar binnenkort overstapt naar sterrestaurant Solo in Gorinchem. De Trophée Henriot is een initiatief van het Nederlands Gilde van Sommeliers, in samenwerking met Wijnkooperij de Lange uit Oosterhout.

Over Jan-Willem van der Hek:
Van der Hek is 25 jaar en woonachtig in Hilversum. Hij is sommelier en vinoloog en in  het bezit van het diploma WSET Advanced. Zijn volgende uitdaging? Master of Wine worden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s