Beïnvloedbare elementen

Het begint nu echt op te vallen. Dat goede ideeën vaak sneuvelen door te weinig aandacht voor detail. Voorbeeld: laatst was ik in wijnbar Grapes & Olives aan de Veenkade in Den Haag. Prima locatie, leuke inrichting, bediening niets op aan te merken.

Maar dat is niet goed genoeg. Je kunt uitstekende wijnen inkopen, dat getuigt van ervaring en smaak. Je kunt mooie happen op de kaart zetten, dat getuigt van gevoel en commercieel inzicht. Maar dan komt het. Als je – in dit geval – pretendeert een mediterrane wijnbar te zijn, dan ontkom je er niet aan dat je A. de smaak van de Middellandse Zee op tafel zet en B. dat je laat blijken je wijnzaken op orde te hebben. Helaas. Dat viel tegen.
We bestelden er eerst een glas cava en vervolgens een Soave met wat losse, tapas-achtige hapjes: olijven, bruschetta en risotto-kroketjes met truffel. Die laatste waren mooi, met een verrassend vloeibaar kaasbinnenste. De groene olijven hadden niets te bieden; droog, oud, smakeloos. En dat laatste was een algemeen manco: smaak. Bij mediterraan denk je aan wat pit, aan rijke smaken, olijfolie, knoflook! Niets van dat al. Te voorzichtig gekookt, alsof je de hele wereld te vriend wilt houden – zo kwam het over. En dan nog de Soave. Een in potentie heerlijk glas wijn dat een stuk koeler geserveerd had moeten worden. En dan nog: als je verstand van zaken hebt, dan signaleer je dit. Meld het op zijn minst aan je gasten, zo van: ‘Tot mijn spijt moet ik bekennen dat we deze wijn momenteel niet op de goede temperatuur kunnen serveren, maar mag ik u een smakelijk alternatief aanbieden?’ Dat had mooi geweest. Eerlijk en klantvriendelijk. De hoge prijzen hielpen ook niet. Wél leuk, de wijnkaart is een met de handgeschreven schoolschrift.

Wat overheerste was een bovenmatig gemistekansgevoel. Misschien hadden ze een slechte dag. Op één of andere manier vermoed ik dat Grapes & Olives beter kan. Iets meer aandacht voor de beïnvloedbare elementen en dan komt het vast goed.

Grapes & Olives
Veenkade 1
Den Haag

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s