Schatzoeken in Frankrijk voor wijnliefhebbers

(Gastblog van Diana Schonenberg)

Hoe interessant de wijnen uit Italië en Spanje ook zijn en hoezeer de zogenaamde nieuwe wijnlanden als Chili, Australië en Zuid-Afrika ook hun best doen, de Franse wijnen steken er nog steeds torenhoog bovenuit. De eeuwenoude traditie van de Franse wijnhuizen staat garant voor een enorme diversiteit aan evenwichtige en bijzondere wijnen. En die voorsprong zullen zij voorlopig nog niet prijsgeven. Dus voor de echte wijnliefhebber ligt een vakantie naar Frankrijk voor de hand.

Eerlijke wijnen
Vanuit een vakantiehuis in Languedoc-Roussillon kan je de chateaux zelf bezoeken en kennis maken met wijnen die nog niet zijn ontdekt door Nederlandse importeurs. Ook kan je met eigen ogen zien hoe geavanceerd het productieproces is en welke strenge eisen er hier van overheidswege aan worden gesteld. De Languedoc-Roussillon staat bekend om haar eerlijke, simpele wijnen. Ze zijn niet zo prijzig als de bekroonde Bordeaux- en Bourgognewijnen. Maar juist daarom is dit gebied zo interessant. Met een beetje geluk vind je namelijk een paar bijzondere wijnen waarmee je voor een lage prijs de achterbak van je auto kan volladen.

Leven als een Bourgondiër
Waarom zou je niet een weekje leven als Bourgondiër? De Bourgogne staat bekend om wijnen als de Chablis en de Pouilly sur Loire en de heerlijke keuken, maar heeft nog veel meer te bieden. De beste tijd om een wijnreis te maken is rond de druivenpluk, die eind september plaatsvindt. Wijngebieden liggen per definitie in prachtige streken dus je ogen komen ook niets te kort. Vanuit een vakantiehuis in Bourgogne kan je mooie tochten maken langs de wijngebieden en bij de proeflokalen van de chateaux bijzondere ontdekkingen doen.

Beaujolais Nouveau
Iedere derde donderdag van november wordt de Beaujolais Nouveau voor het eerst geschonken. Deze wijn moet jong worden gedronken omdat zij slechts beperkt houdbaar is. Veel wijnliefhebbers wachten met smart om de komst van deze wijn, die lichtjes naar laurierdrop smaakt. Wat is nou leuker dan deze wijn te proeven in Beaujolais, net ten noorden van Lyon?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s