Leer Australië kennen tussen de wijnranken

(Gastblog van Loes de Boer)

Australië is een van de zogenaamde nieuwe wijnlanden. Nieuw is echter een relatief begrip, aangezien de eerste Australische wijnstok al in 1788 werd geplant toen de Duitse kolonist Philip Schaffer er voet aan wal zette. De Australische bodem bleek een uitstekende samenstelling te hebben voor de wijnbouw. Enkele jaren later werd zelfs Napoleon er op geattendeerd dat Zuid-Australië zeer geschikt was voor wijnbouw. Hij deed echter niets met deze informatie. Napoleon had wel wat anders aan zijn hoofd dan Australië te veroveren. Tegen 1850 waren er in de meeste staten commerciële wijngaarden voor wijnproductie gevestigd.

Wijnreis
Inmiddels wordt de Australische wijn beschouwd als de grote verrassing van de afgelopen decennia. Het land produceert enkele zeer hoogwaardige rode en witte wijnen die internationaal aanzien hebben. Door de enorme verscheidenheid aan bodem- en klimaatomstandigheden in dit gigantisch grote land gedijen veel druivenrassen hier goed. Er is volop drainerende grond met ijzersteen waar Pinot Noir van houdt maar ook terra rossa voor de Cabernet Sauvignon. Voor wijnliefhebbers is het uitgestrekte land dan ook bijzonder interessant. Voor een wijnreis kan je beginnen bij Sydney. Vlakbij ligt Hunter Valley, waar veel van de Australische topwijnen vandaan komen. Ook in de buurt van Melbourne liggen uitgestrekte wijngaarden. Zelfs in Tasmanië worden bijzondere wijnen gemaakt. Probeer niet alles te bezoeken. Kijk eerst op de kaart van Australië. Dit land is zo groot dat je je al snel in de afstanden vergist.

Vieze handen krijgen in Australië
Een bijzondere ervaring voor een wijnliefhebber is natuurlijk om zelf een aantal maanden op een Australische wijngaard te werken. Dat kan op verschillende manieren, waarbij werken als vrijwilliger de meest eenvoudige is. Om te werken in Australië moet je aan een aantal voorwaarden voldoen, net zoals iedere vorm van werk in het buitenland. Gelukkig zijn er organisaties die je kunnen helpen om je door de ambtelijke molens heen te loodsen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s