Bestemming: Beaujolais

HD_22_moulinventete01_DanielGilletInterBeaujolaiscopyrightmfAls appendix hangt-ie daar onder zijn veel bekendere bovenbuur Bourgogne: Beaujolais. Maar in tegenstelling tot de blinde darm is wijnstreek Beaujolais wel degelijk van belang. Met zijn tien cru’s van die ene druif – gamay – slagen wijnmakers er in een verscheidenheid aan smaken en stijlen te presenteren.

En dat is best knap. Maar je moet het wel even ontdekken. Ik sluit mezelf niet uit, zet ik er eerlijkheidshalve bij. We mochten een reeks Beaujolaiswijnen proeven en waren van tijd tot tijd aangenaam verrast. Sowieso door een witte, een variant die ik niet eerder in mijn handen had, van Louis Jadot. Een aantal rode was herkenbaar, enigszins voorspelbaar, twee sprongen er in positieve zin uit. Allereerst de Beaujolais-Villages Vieilles Vignes 2010 van Mommessin  en heel erg in de smaak viel de Fleurie van Domaine de la Grand Cour uit 2011. ‘Licht verteerbaar en toch krachtig’, wist mijn liefde en wijngenoot te vertellen: ‘meestal vind ik Beaujolais jong en niet zo spannend, deze Fleurie is echt heerlijk’.

Valentijnwijn
Naast Fleurie als waarschijnlijk meest bekende appelation zijn er de negen andere cru’s: Juliénas, Brouilly, Chénas, Chiroubles, Côtes de Brouilly, Morgon, Moulin-a-Vent, Régnié en Saint-Amour (de ‘Valentijnwijn’). Heb je ze? Niet meer vergeten dan. Dan zijn er nog de algemenere deelgebieden Beaujolais en Beaujolais-Villages. O ja, en dan is er nog de ‘nouveau’. De nieuwe, zeer jonge Beaujolais die volgens de traditie op de derde donderdag van november wordt vrijgegeven (misschien die toch maar wel vergeten…).

Beaujolais biedt jonge, frisse, subtiele wijnen voor genieters en liefhebbers die gastronomisch breed inzetbaar zijn. Soms zijn ze zelfs opvallend krachtig. Vooral rood, maar ook wit en rosé. En dat allemaal van één druif: de gamay noir au jus blanc. Oftewel, een blauwe druif met licht sap. Soit. Er zit ongetwijfeld wat lekkers voor je tussen. Dat blijkt wel weer.

Meer weten? www.beaujolais.com

3 gedachtes over “Bestemming: Beaujolais

  1. Eindelijk weer eens een positief geluid over de Beaujolais. Complimenten dus voor ‘Nez pour vin’!
    Want een ieder die onze wijnen kent van Domaine de la Bêche, een ieder die reeds eerder kennis heeft gemaakt met de topwijnen van Olivier Depardon, weet, dat ook deze wijn jou niet kan teleurstellen.
    Zo waren wij ook blij verrast met de mooie recencie vanuit de wijnvakpers. Mariella Beukers schreef, dat er niets mis hoeft te zijn met de uit het oog verloren Beaujolais Nouveau.
    Onze Beaujolais Nouveau, een nagenoeg volwassen Beaujolais wijn van Olivier Depardon kreeg dan ook het predikaat mee dat deze wijn verdient. Het wonder van de Gamay-druif of zoals Mariella Beukers het omschrijft: “…een jonge, vrolijke, huppelende dorstlesser, barstend van het frambozenfruit.”
    Ook voor Bacchus Wijnkoperij een reden om trots te zijn!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s