Wijngeschiedenis bij het Gardameer

(Gastblog)

gardaWijn wordt al eeuwen lang gedronken en als handelsmiddel gebruikt. De Romeinen verhandelden heel wat wijn over lange afstand en daarvoor deden ze soms honing of hars bij de wijn, zodat hij langer goed bleef. Zonde, want dat beïnvloedde de smaak enorm.

Het volk dat ongeveer een eeuw voor Christus het gebied rond het Gardameer bewoonde, waren de Raeten. Zij ontdekten een manier om de wijn langer houdbaar te maken zonder andere producten toe te voegen. Ze lieten de druiven eerst aan de lucht drogen, waardoor de suikers geconcentreerd werden. Dit maakte de wijn zoeter en gaf een hoger alcoholpercentage, waardoor de wijn langer houdbaar bleef. De wijnen uit deze streek worden nu vaak nog steeds op dezelfde manier geproduceerd. Dat zorgt voor de kenmerkende zoete en volle smaak van de Gardawijnen.

Wijnvakantie bij Garda
Het Gardameer is het grootste meer van Italië, dat omringd wordt door prachtige natuur. Niet gek dus dat veel mensen hier ieder jaar weer naar toe trekken. Er zijn genoeg mooie campings rond het Gardameer te vinden en deze trekken ook veel wijnliefhebbers. Er zijn hier overal wijnboeren, wijnproeverijen en wijnverkopers te vinden. Deze streek staat bekend om zijn volle rode wijnen. Op veel terrassen en in barretjes kun je hier lokaal geproduceerde wijn krijgen.

Het zuiden van het Gardameer
De Lungana DOC ligt aan het zuiden van het Gardameer. De druiven zorgen hier voor een wat zuurdere wijn omdat de bodem een combinatie is van moerasgrond en kleigrond. De wijnen van het schiereiland Sirmione in het Gardameer waren vroeger geliefd door de koningen en koninginnen van Italië na de val van het Romeinse rijk. De koninklijke smaak is nog steeds geliefd, want de wijnen uit deze streek zijn zeer populair.

De Bardolino-wijnen zijn een van de bekendste uit de Gardastreek. Deze volle en meestal rode wijnen bevatten veel suiker en een hoog alcoholpercentage. Ook worden hier frisse roséwijnen gemaakt. Een leuk uitstapje tijdens de vakantie is het Zeni wijnmuseum in Bardolino. Hier wordt uitgebreid verteld over de wijngeschiedenis en uiteraard wordt er afgesloten met een wijnproeverij.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s