Eten & Drinken/Gedronken/Restaurant/wijn/wijnbar

Wijntips in Rome

Een klein weekje Rome levert altijd wat op. Behalve de realisatie dat het verplichte kost is om er ooit een keer geweest te zijn, ook voldoende inspiratie voor de wijnliefhebbers onder ons. Wijntips voor hen die gaan… (Eerst Rome zien en dan sterven).

IMG_0502Italië is een wijnland als geen ander, dat is een feit, maar de streek rondom Rome staat er niet echt bekend om. Laten we eerlijk zijn. Toch biedt Lazio, want daar hebben we het over, in ieder geval één prijswinnende wijn: Kron. Toegegeven, de naam doet absolutemente niet Italiaans aan en de blend ook al niet: 85 procent merlot en een scheutje sangiovese – dat dan weer wel. Vooruit.
Want wat was ie lekker. Gelukkig (of helaas) hebben we zelf meer verstand van wijn dan de gemiddelde Italiaan want deze scoorden we persoonlijk in de lokale wijnwinkel. Wel heel goed geadviseerd door de eigenaar die meteen wat Sardeense cannoneau (garnacha) liet proeven. Hoewel veel te koud een heftig kanonschot. Net als de Kron; stevig, indrukwekkend en intens maar tegelijkertijd verraderlijk soepel en sappig naar binnen glijdend. Voor 21 euro een koninklijk glas rode wijn. (In Nederland verkrijgbaar bij winkels van Gastrovino, ontdekte ik later)

Grote boog
Dan de stad. Een aaneenschakeling van ‘ouwe zooi’, zou mijn vorige werkgever zeggen. Maar juist prachtig; op elke straathoek een kerk, monument, ruïne of opgraving. Ogen tekort. Voor een goede wijnbar moet je iets langer zoeken. De volgende raden we je van harte aan: te beginnen met Enoteca Cavour 313 (meteen het adres). Eenvoudig en lekker eten, prima wijnen en – belangrijk – niet té toeristisch. Tip: staat er een kelner/ober voor de deur om je naar binnen te lokken? Grote boog! (Maar dat wist je als geoefende stadstripper natuurlijk al) Nee, hier niet – en dat proef je.

Pinot nero
2013-02-25 19.54.16Dan: Enoteca Corsi. In een klein steegje (Corsi). Niet hip, niet mooi, wel eenvoudig en rustiek. En druk bezet met een gezonde mix van wijntoeristen en werklunchende Romeinen. Precies wat we willen. Simpele, smaakvolle gerechten en een kleine wijnkaart. Maar dat hindert niet want wat een genot is de Ludwig pinot nero 2005 uit Alto Adige van Elena Walch! Perfect op leeftijd – echt niet langer wachten – en perfect passend bij de typische, sterke smaak van lamsvlees. Supercombo!

Laatste tip: restaurant Casa & Botega, aan de Via di Tor Millina 43a, achter het prachtige maar culinair gezien te mijden Piazza Navona. C&B is klein, hip en levendig. Kleine menukaart met dagverse gerechten. Heerlijke pasta’s! En de wijn was opmerkelijk: een rode uit Sicilië met de geur van een paardenstal, nat hooi, vochtig leer. Dat werk. Gek genoeg was daar aan de smaak niets van terug te halen. Gelukkig maar. Een passende afsluiting van een heerlijke week Rome. Aanrader!

IMG_0573

Advertenties

3 thoughts on “Wijntips in Rome

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s