Oostenrijkse klasse van Eitzinger

zweigelt-traditionNa het ‘antivriesschandaal’ in de jaren tachtig van de vorige eeuw* is Oostenrijk als wijnproducerend land meer dan ijzersterk teruggekomen. Dankzij extreem strenge kwaliteitscontrole en ambitieuze, jonge wijnmakers vind je er nu in de volle breedte uitstekende en verrassende wijnen van vaak lokale druivenrassen. Wijnhuis Eitzinger uit Langenlois, Kamptal blijkt een goed voorbeeld van die kwaliteit.  

Grüner veltliner (wit) en zweigelt (rood) zijn twee van die typische Oostenrijkse druiven die het juist dáár zo goed doen. De grüner veltliner Alte Reben van Eitzinger was een genot. Ik dronk hem in het zonnetje – in de tuin – in  het gezelschap van, en dan proef je toch wat minder serieus. Maar geniet je des te meer. Een frisse, geconcentreerde witte. Opgeruimd, opgewekt maar dankzij de oude wijnstokken (Alte Reben) met genoeg inhoud om interessant te blijven – slok na slok. Daar hou ik van.

De Eitzinger zweigelt Tradition Holzfassgereift 2010, daar deed ik proeftechnisch meer mijn best voor. Het resultaat: bij het inschenken kwamen geuren van rijpe kersen en viooltjes me lachend tegemoet. Ergens tussen gamay (Beaujolais) en pinot noir (Bourgogne) in. In het glas fonkelend jong rood en bij de eerste slok een bak rood fruit van habe-ich-du-da. Even later gevolgd door de beschaafde kick van de opslag in grote houten vaten. Met iets van een peperige bite, misschien ook door  het minieme bruisje aan de rand van het glas. Hoe dan ook, gemaakt met smaak en dat proef je. Deze wijn is in balans, uitdagend en heerlijk bij zo’n twijfelend voorjaar.

Goed, niets dan lof dus. Maar waar koop je dat spul? Mijn tip: bij het Schiedamse Hosman Vins. Een overigens schitterende wijnzaak in een oud pakhuis aan een historische kade. Alleen daarom zou je er al heen moeten gaan. Echt.

*In 1985 bleek een aantal producenten hun wijn kunstmatig aan te zoeten. Het schandaal haalde de internationale pers en de Oostenrijkse export lag nagenoeg op zijn arsloch.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s