Verrassende wijnen bij Albert Heijn

Leuke instap-albariño
Leuke instap-albariño

Voor wie het nog niet was opgevallen: Albert Heijn heeft zijn wijnassortiment en de complete wijnafdeling vernieuwd. Andere indeling en zo’n 100 nieuwe wijnen. Het idee: ‘Om wijn kiezen nóg leuker en gemakkelijker te maken’. Nu kiezen wij eigenlijk al jaren niet meer voor wijn bij Appie, maar met enkele flessen hebben ze ons toch aangenaam verrast.

De supermarktketen dropte zes flessen in onze bus, goed idee. Want om te weten waar je over praat, moet je wel wat te proeven hebben. Een assorti van rood, wit en rosé uit het iets hoger segment belandde zo in onze glazen en dit vonden we ervan:

1. Flaxbourne sauvignon blanc rosé
Veel fruit, heel veel. Iets kruidig. Makkelijk. Prima wijn voor ongecompliceerde zomerse dagen in de tuin, op de boot of het balkon. Een vriendelijke rosé uit Nieuw-Zeeland van een druif die meer bekend staat om zijn frisse witte variant. Da’s dan wel weer bijzonder. Prijs: 6,99.

2. Arousana Albariño
Inschenken en ruiken. Een eerste slok. Prettig. De vaak zilte frisheid van deze druif. Daarna wordt het jammergenoeg vlotjes minder. Een goede albariño onder een tientje is nou eenmaal lastig. Maar AH heeft met deze Noordwest-Spaanse blonde jongen wel een leuk instapmodel in het schap. Prijs: 7,99.

foto 3 3. Domaine Louis Max Mercurey blanc
Aangenaam kennis te maken. Verrassend goed. Duidelijk Bourgogne; een heerlijk ronde chardonnay met een knisperende frisheid. Maar niet té vet en ook niet té zuur. Goed in balans, zeggen we dan. Veruit het beste glas uit deze serie. Maar dan de prijs: 16,99. Voor dat geld haal je bij de wijnspeciaalzaak toch iets spannenders.

4. Château La Tulipe de la Garde
Paradepaardje van ’s neerlands bekendste wijnsnor Ilja Gort. Deze fles uit 2011 – waarvoor Annick nota bene zelf meehielp aan de ‘groene pluk’ – vinden we nog wat hard. Stevig en stoer, een beetje streng. Misschien met een dikke steak erbij dat deze Bordeaux van vooral merlot beter tot zijn recht komt. Een twijfelaar. Prijs: 11,99.

5. Fontanafredda Nebbiolo Langhe
Dat drinkt een stuk soepeler weg. Rond en makkelijk. Van de nebbiolo-druif, waar Italianen één van hun meesterwerkjes, Barolo, van brouwen. Dat is deze niet, een meesterwerk, maar toegankelijk en doordrinkbaar is ‘ie zeker! Prijs: 9,99.

foto 46. Fetzer Crimson red blend
Deze Amerikaan van syrah, zinfandel, cabernet sauvignon en petit syrah was de meest opvallende rode. In positieve zin. Eén bak fruit! Met vruchtvlees. Sappig en rijp als zelfgeplukte bramen. Volgens de nieuwe richtingaanwijzer van AH bestempeld als stevig. Dat is wat sterk, maar hij mag er zijn. Knap gemaakt. Prijs: 9,99.

Over het algemeen heeft Albert Heijn het wijnschap duidelijk verbeterd. Het systeem leidt klanten ongetwijfeld makkelijker naar de juiste wijn. En daar zitten een paar uitstekende nieuwe bij. Er blijft echter een maar – je voelt hem al een beetje in de lucht hangen – de prijs. Boven het vijfeurosegment krijg je steevast te weinig wijn voor je geld. Dat is nou eenmaal de deal bij one-stop-shopping.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s