Geproefd: Bonjardim, Portugese natuurwijn

Portugese natuurwijn van Hollandse komaf. Die mocht ik een tijd geleden proeven en deed dat met een select groepje heel bekwame smaakmakers uit de wereld van specialty coffee, bean-to-bar chocolade en wijn-spijscombo’s: Martijn van Sun Sun Coffee, Ray en Sanna van The Chocolate Shop en Jan Willem, sommelier van strandpaviljoen De Kwartel. Standplaats: Den Haag.

Over Bonjardim: Huub en Wil zijn een voormalige melkveehouder en onderwijzeres uit Nederland. Sinds 1989 maken ze biologische wijn in centraal Portugal. Low-intervention kun je zeggen. Met zo min mogelijk ingrepen of toevoegingen, hooguit wat sulfiet. Het wijndomein stamt uit 1756. Geheel naar eigen inzicht en bij de start ‘niet gehinderd door enige kennis van zaken’ gaven Huub en Wil daar hun draai aan het maken van zo natuurlijk mogelijke wijnen. En dat ging zo goed dat ze daar bijna jaarlijks prijzen voor kregen, en krijgen. Of wij die wijnen ook prijswaardig vonden, gingen we testen.

Bonjardim mousserend. Druif: baga, oogstjaar: 2015. Gemaakt van rosé levert dat een donkerroze sparkle op die subtiel ruikt naar bloedsinaasappel en grapefuit, naar Aperol spritz zelfs. Een ingetogen geur en makkelijk drinkbaar, concluderen we al snel. De wijn heeft een fijne tanninestructuur maar er had wat meer rood fruit in gemogen. Kan inherent zijn aan het druivenras. Hoe dan ook, ik krijg er trek van en dat is voor mij bij mousserende wijnen altijd een goed teken. Maar wat eten we er dan bij? Jan Willem, heel specifiek: Ik denk aan een lauwwarme salade van coquilles met saffraan, ras-el-hanout en grapefruit. Tjonge.

Dan onze favoriet, met afstand: Bonjardim wit 2021. Wit op zijn roodst. Oranje wijn dus. Ongefilterd, ongekunsteld, eerlijk sap. Herkomst: Terras de Beira. Druiven: ferñao pires en alvarinho. We ruiken vlierbloesem, acacia, sinaasappelschil, perzik, abrikoos – behoorlijk geparfumeerd. En daarna volgt de smaak naadloos op de geur, wat niet per se logisch is bij natuurwijn, aangevuld met heerlijk zilt en bitter. Aanwinst voor het segment!

Tijd voor rosé: Bonjardim rosado 2021, van touriga nacional. Iets stoffig, maar stoer en krachtig. Rechtuit-sap van rode vruchtjes, en een oranjewijn-achtig karakter. Goed gemaakt met een doorleefde smaak, niet van dat fris-fruitige. 100 procent een wijn om wat bij te eten. Smaakmaker.

We sluiten af met een trio van rood, waarvan we de eerste twee naast elkaar proeven. Bonjardim rood 2017 en 2016, mooi vergelijk. Een blend van touriga nacional en syrah.
2017: Iets stallig met stoer, donker fruit. Romig, veel structuur én sap, peperig. Verteerbaar, plezierig, en in verhouding tot de prijs.
2016: Rood fruit zoals kersen, ijzer. Iets vegetaal. Fris, strak en doordrinkbaar. Lekker bij risotto met paddenstoelen. Of, en dat testten we ter plekke, met de bijzondere yuzu/shichimi-chocolade van Krak – wow!

Ten slotte: Bonjardim rood reserva 2016. Ook touriga nacional en syrah. Nou, we hebben beet hoor. Het is boers en beestachtig – op de best mogelijk bedoelde manier. Vlezig en landerig, tegelijkertijd romig en juicy, met fraaie kruiderij waarin laurier de boventoon voert. Knap sap!

En zo luidde het oordeel van de geheel objectieve jury. Op naar de volgende sessie met onder andere Nederlandse en Hongaarse natuurwijn en Champagne zonder sulfiet!

Bonjardim | The Chocolate Shop | Sun Sun Coffee | De Kwartel

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s